Понеделник, 29 Април 2024 20:23

Национална програма „България – образователни маршрути” – модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“

На 22.04.2024 г. в изпълнение на дейността по Национална програма „България – образователни маршрути” – модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“ учениците от гимназиален етап (8 и 9 а клас) се впуснаха в една изпълнена с духовно обогатяване и културно израстване екскурзия с ръководители госпожа Димитрина Вълкова - старши учител по география, госпожа Мариана Кулиева – учител по български език и литература и госпожа Лейля Кьосеюмер – учител по биология и здравно образование.

               След дълъг път, прекосили Стара планина, възпитаниците на СУ „Н. Й. Вапцаров“ заредени с любопитство и желание да почувстват духа и величието на основателите на българската държава, се спряха във втората българска столица Велики Преслав - седалище на първата българска книжовна школа. Тук учениците посетиха Националния историко-археологически резерват и музей „Велики Преслав“. Освен това имаха възможност да се запознаят с Преславското съкровище, характерната за Преслав, рисувана бяла керамика, както и една от най- големите в света колекции от средновизантийски печати. В откритата част на музея  учениците се разходиха из останките на царската резиденция, патриаршията, златната базилика, банята. Маршрутът продължи с пътуване до първата българска столица, като нямаше как групата да не се отбие до Мадарския конник, да седне на пейките и да се полюбува на девствената природа. Заредени с чист въздух, неусетно пристигнаха пред Националния историко-археологически резерват „Плиска“.

               На следващия ден, с нови сили, младите изследователи посетиха Двора на кирилицата, където имаха възможност да си направят чудесни снимки пред восъчните фигури на българските владетели, алеята на писателите, галерията с екпозизициите на български художници и двуметровите каменни скулптури на кирилските букви. Учениците не пропуснаха да отдадат почит и на загиналите войни, погребани в Девташлари, и се насочиха към музея “Човекът и неговото здраве” в град Варна, където г-жа Лейля Кьосеюмер проведе открит урок на тема „Анатомия, физиология и хигиена на човека“. Учениците слушаха и вземаха участие с желание, тъй като имаха възможност да затвърдят и обогатят изученото в часовете по биология и ЗО  в 8 клас. Чрез множество нагледни материали, информативни табла и макети със сензори и различни екрани, те успяха да се докоснат до всички системи на човешкото тяло и да развият знания за една от водещите идеи на биологията- функционалното единство на организма.       

Прочетена 153 пъти