Вторник, 02 Май 2023 15:01

До северната граница на България

В изпълнение на дейността по Национална програма „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“, Модул 3 „Културните институции като образователна среда“ участваха ученици от 7-мите класове с техните класни ръководители г-жа Димитрина Вълкова и г-жа Марияна Кулиева и изявените и прославящи името на училището ученици, които са се представили достойно  и са се класирали на призови места за поредна година на олимпиади и състезания. Двудневната програма беше разнообразна, съчетаваща полезно, приятно и интересно. Учениците се забавляваха по време на престоя и пътуването, а освен образователна функция, то имаше и сплотяващ ефект.

През първия ден възпитаниците на СУ ,,Никола Йонков Вапцаров" пътуваха с кораба ,,Русчук" по р. Дунав и се насладиха на природата от двете страни на реката. Пътуването беше до така известния Дунав мост. Учениците имаха възможност да си направят снимки както и да усетят атмосферата на границата между двете балкански страни. А вечерта се разходиха из улиците на най- големия крайдунавски град, с великолепна архитектура и богато историческо минало. Безспорно това ще се превърне в един незабравим спомен за тях!

По време на втория ден от екскурзията до гр. Русе  учениците посетиха местния Екомузей с аквариум, единствен по рода си в България, поради уникалните експонати, изложени в него. В музея беше изнесен и открит урок на тема „Многообразие на рибите“ от госпожа Лейля Адемова, като учениците не само затвърдиха знанията си от училище, но и научиха нови и интересни факти и придобиха практически умения за разпознаването на естествените видове в нашите води. Възможността да разкрием на учениците богатството на подводния свят на България, докосвайки се до естествената им среда и поведение, както и на останалите видове животни, изложени в музея, ги подтикна да осмислят още веднъж необходимостта от опазване на околната среда за запазване биологичното разнообразие и взаимовръзката между човека и природата.

Втората ни дестинация беше къща музей ,,Баба Тонка", където разширихме и знанията си по история. За наше удоволствие, на връщане успяхме да видим и построения от майстор Колю Фичето мост край Бяла.

Прочетена 54 пъти Последно променена в Вторник, 02 Май 2023 15:07